Black Friday – pokerspelarnas svarta dag

Den Svarta Fredagen har flera olika betydelse men för pokerspelare i allmänhet och de som bor i USA i synnerhet är den 15 april 2011 den mörkaste dagen i mannaminne för pokerspelare. Då slog nämligen USA:s justitiedepartement till mot de tre största onlinepokersajterna i USA. Det var PokerStars, Full Tilt Poker och Absolute Poker.

Omedelbart efter tillslaget stängde PokerStars och Full Tilt Poker ner sina webbsidor. Dessa sidor genererade majoriteten av pokerspel online i USA. Det stoppade möjligheterna för pokerspelare som spelade med riktiga pengar att fortsätta spela och det satte definitivt en hämsko på den pokerboom som började i början av 2000-talet. Dessutom så blev det svårt för de professionella pokerspelare som var beroende av att få ihop till sitt dagliga bröd genom pokerspel

En ständigt ökande spelarskara

Då Chris Moneymaker vann the World Series of Poker år 2003 deltog 839 spelare, 2006 hade antalet spelare ökat till 8 773 och poker online hade blivit "Big Business". Amatörspelare fick via internet möjligheter att finslipa sina färdigheter genom att spela dussintals omgångar varje dag och plötsligt blev det möjligt för ett stort antal människor att leva på pokerspel online.

Föregångaren till Black Friday

Redan 2006 lagstiftade man i USA mot spel om pengar över internet med Unlawful Internet Gambling Enforcement Act (UIGEA) vilket i princip gjorde allt spel om pengar olagligt. Det gjorde att den mest populära pokersajten PartyPoker fick se sina kunder svika och minska sitt spelande. Full Tilt Poker och PokerStars såg möjligheten att fylla det tomrum som PartyPoker lämnade efter sig och blev snart snart de största pokersajterna i USA medan de red på vågen av det ökande intresset för nätpoker.

Två bolag dominerar fram till Black Friday

De två bolagen fortsatte sin verksamhet ända till Black Friday då justitiedepartementet lanserade sin kampanj. På grund av att UIGEA gjorde allt spel om pengar över nätet i USA olagligt så blev alla vinster företagen gjorde efter det att UIGEA hade trätt i kraft olagliga. Enligt justitiedepartementet sysslade Full Tilt Poker och PokerStars med pengatvätt och slussade ut vinsterna ur företagen genom många små banktransaktioner. Departementet menade att pengarna kom från icke existerande företag och i själva verket var en metod att ta ut vinster ur företaget. I anklagelserna påstods det att några av bankerna som deltog i utbetalningarna var mutade.

Spel med låtsaspengar blev resultatet

En kort tid efter tillslaget upphörde Full Tilt Poker och PokerStars att erbjuda spel med riktiga pengar. Förlusterna för de båda företagen uppgick antagligen till flera miljarder USD. Nu har man flyttat huvudkontoret utomlands och företagen gör sina vinster utanför USA. Samtidigt som justitiedepartementet gjorde sitt tillslag över tog FBI domännamnen och stängde ner sidorna och lämnade spelare utan möjlighet att hämta ut sina vinster de hade innestående hos de båda bolagen, vilka uppgick till hundratals miljoner USD. FBI har lovat att åter öppna sidorna tillfälligt om företagen satte tillbaks spelarnas vinster på deras konton. Från juli 2011 är webbsidorna åter öppna men endast för spelare bosatta utanför USA.