Pokerstars

Pokerstars - the stars of poker

Nätpoker har blivit ett begrepp som till och med skrivits in i Svenska Akademins ordlista SAOL. De första sajterna kom kring millennieskiftet och en av de första och nuvarande största är Pokerstars. Dess beta-version som pokerklient såg sitt ljus i september 2001. Sedan dess har nätpoker och Pokerstars vuxit rejält och sajten håller sig i toppen trots ivrig konkurrens. Att Pokerstars är verkligt globalt och spelas över hela världen är en av orsakerna till framgången. Från att varit baserade i Costa Rica har man numer sitt säte på den brittiska ön Isle of Man beläget i vattnen mellan engelska nordvästkusten och Nordirland.

Företaget har erhållit sin licens av Isle of Man Gamblings tillsyn inom ramen för EU/EES och har dessutom särskilda regeringslicenser i länder som Danmark, Belgien, Italien, Estland, Malta och Spanien av de europeiska staterna. Pokerstars ses som en inköpsport till WSOP World Series of Poker, världens största live-turnering i genren. Nätpokern ökade stadigt under de första åren och snart sågs Pokerstars som världens största spelsajt (2006). Fem år senare, 2011, spelade mer än 200 000 spelare i dess buy-in turnering där inträdesavgiften var en dollar och man spelade om 50 000 dollar i första pris. Anstormningen av spelare var så stor att bolagets servrar bröt samman och allt spel måste stoppas i 20 minuter.

Olika spel hos Pokerstars

Under 2006 inträffade det omtalade amerikanska stoppet av internetgambling. Sajterna förbjöds att göra affärer och ta emot pengar av amerikaner samtidigt som dessa spelare inte tilläts att satsa pengar hos dem. En av Pokerstars stora konkurrenter då, PartyPoker åtlydde dekretet men Pokerstars gjorde det inte. Man ansåg, i likhet med vad även EU ansåg att cyberrymden är fri och inte kan regleras genom att sätta landsgränser på marken som begränsning. Ett företag som har giltig licens kan motta spelare från hela världen. Även i Sverige försökte staten förhindra medborgare att spela nätpoker och nätkasino som drevs utanför landet men det gick inte.

Så Pokerstars fortsatte oförtrutet att erbjuda sin pokerklient där man kan spela förljande pokervarianter:

* Texas Hold´em

* Omaha

* Omaha hög/låg (hi/ lo)

* Five-card draw

* Razz

* 2-7 Triple Draw och 2-7 Single Draw

* Horse

*Hose

* Badugi

* Mixed Hold'em

* Mixed Omaha hög/låg (hi / lo)

* Triple Stud

* 8-Game Mix

Dessutom en blandning av spel

Spel både för onlinepoker och live-turneringar

Idag samlar Pokerstars omkring 15 000 spelare av dem som satsar pengar, det går även att testa poker gratis med låtsaspengar, bra för nybörjare. Sedan några år tillbaka kan man hos Pokerstars spela "Zoom Poker" där motståndarna byts ut och roteras efter varje hand. Det kallas även för ringspel där man som spelare snabbt kan spela flera olika händer. Pokerstar står även som fadder och sponsor för:

* EPT European Poker Tour

* LAPT Latin American Poker Tour

* Eureka Poker Tour

* FPS Frankrike Poker Series

* APPT Asia Pacific Poker Tour

* UKIPT Storbritannien och Irland Poker Tour

* ESPT Estrellas Poker Tour

* RPS Russian Poker Series

* ANZPT Australien och Nya Zeeland Poker Tour

* IPT Italian Poker Tour

* CSPT Tjeckien och Slovakien Poker Tour

* BPS Belgiska Poker Series

* BSOP Brasiliens Series of Poker

* PCA Pokerstars Caribbean Adventure