Roliga sätt att spela poker på vintern

Varje höst är det samma sak, solen försvinner och svenskens livsgnista med den. Vi varken orkar, vill eller kan lägga ner någon större energi på något mer än att äta-jobba-sova. Framåt vintern blir det ännu värre. Vi stänger in oss i våra hem så fort vi kommer hem från jobbet och förvandlar bekantskapskretsen vi vårdat så under sommaren till Facebook-kontakter vi knappt kommunicerar med ens digitalt. Så behöver det inte vara. Jag säger det igen, så måste det inte vara. Om vi kan se förbi mörkret, kylan och arbetets vedermödor kan vi utnyttja denna mörka tid till att verkligen vältra oss i gamblingdekadens.

Tips för en roligare vinter

Pokerkvällar - vi måste vara kreativa för att undvika det till synes oändliga mörkret. Kreativitet är detsamma som lek, och vilken lek är bättre än poker? Bjud in vännerna till en mysig afton med lite poker medan höst- och vinterrusket pågår utanför. Varför inte göra det till en helkväll med middag, snacks och trevligt umgänge? Vi vet alla att det får även den dystraste polaren att släppa taget om vinterdeppen för en stund.

Pokerlekar

Om kompisarna ändå är tveksamma till att komma till dig kan pokerspelandet läggas upp som lekar. Många tänker kanske på det klassiska klädpoker, men det finns så mycket mer.

Konsekvenspoker till exempel, låt förlorarna genomgå en bestraffning och var kreativa med dessa.

Antingen kör man efter ett förutbestämt schema där man i tur och ordning går genom olika kval efter en förlust, eller så gör man det mer intressant och lägger bestraffningar tillsammans med pengarna i potten. Vinnaren får pengarna och delar ut de satsade bestraffningarna till övriga, eller varför inte alla bestraffningar till en och samma person? En sådan här lek kan börja lite tamt, men efterhand som kvällen fortgår blir också bestraffningarna påhittigare. Låt kreativiteten flöda!

Om alkohol är inblandat är poker en utmärkt dryckeslek, drick vid givna tillfällen, till exempel vid vinst eller varje gång man lägger sig!

En annan variant är bilpoker, i varje fall om man är nära vänner. Lägg allas bilnycklar i potten och låt vinnaren välja först. Bestäm först hur länge man ska ha vald bil, helst till nästa pokerkväll. Hett tips: kör inte firmabilen, det kan få konsekvenser, ryktas det.

Spelar du med dina arbetskamrater? Då finns goda chanser att göra spelet mer spännande. Spela om skitgörat på jobbet den kommande veckan, eller om vem som ska tvingas gå på planeringsmötet med chefen.

Make it count

En annan viktig aspekt är att få varaktighet i spelandet, gör det till en veckorutin, eller rent av en tradition från år till år, träffas ofta och spela. För att få spelet lite ihållande över tid kan man anordna en pokerserie med polarna som varar hela hösten och vinter. Skramla till en ordentlig vinst vid säsongens slut eller ordna en vandringspokal som cirkulerar i bekantskapskretsen.

Kort sagt, spela ofta och mycket. Gör så mycket ni kan av spelet och ha roligt.