World Series of Poker

Nu drar årets världsmästerskap i poker igång. Det officiella namnet är World Series of Poker, förkortat till WSOP, men benämns ändock som världsmästerskapet i poker i vardagligt tal. Tävlingen har pågått årligen sedan 1970 och har vuxit till det mångdubbla sedan starten. Det är en lång process att komma till slutspelbordet och TV-sändningar över nätet startar redan den 14 september och avslutas med slutspelet den 9 november

Alla får vara med - om de har råd

Tävlingen är ytterst demokratisk och vem som helst får ställa upp oavsett nationalitet, hudfärg eller kön.Det finns dock en liten hake: det kostar 10 000 USD att anmäla sig. Det finns andra och billigare sätt att komma med och det sker genom att delta i kvalificeringsturneringar, men då ska man också kvala in i en sådan.

Vägen fram till slutspelet går genom olika deltävlingar. Slutspelet spelas med Texas Hold'em men andra varianter av poker spelas på vägen dit. Vinnarna av deltävlingarna vinner förutom äran även ett speciellt armband som är av guld. Ett mått på tävlingens populäritet är hur många armband som nu årligen delas ut. År 1990 delade man ut 14 armband. Till år 2000 hade antalet armband ökat till 24 stycken. 2011 delades det ut 58 armband och till idag har sammanlagt ett tusental armband delats ut. Dessa armband anses inom pokervärlden vara den finaste utmärkelsen man över huvud taget kan få.

Rekordstort antal deltagare 2015

Totalt har 6 420 spelare betalat in startavgiften på 10 000 USD får att få delta i WSOP. Dessa insatser har bidragit till den totala vinstsumman som nu är 60 348 000 USD. Dessa spelare har under sommaren deltagit i deltävlingar som nu har avgjorts och det står klart vilka spelare som möts i finalspelet den 9 november.

Förstapriset – dryga 60 miljoner kronor

Förstapriset är fastställt till 7 680 021 USD och det är det priset man spelar om den 9 november. Under tiden kan alla spelare som har tagit sig till slutspelet känna sig väl till mods då de vet att sämre än nionde plats kan de inte hamna på och priset till den som kommer nia i slutspelet är drygt en miljon US dollar.

Internationella inslag

En av bubblarna till finalspelet var Alexander Tutyansky som var en av fyra tyska spelare som hade chans till finalspel. Istället blev det Pius Heinz som blev kvar av den tyska kvartetten och faktiskt den förste tyska spelaren som har tagit sig ända fram till finalspel.

Profilen för den typiske spelaren i slutspelet 2015 är man, strax under 40 år och amerikan men slutspelet detta år har spelare i vitt spridda åldrar från 23 år och upp till 72. Dessutom finns där spelare inte bara från USA och Tyskland, utan även från Israel, Belgien och Italien.

Den ende spelaren vid slutspelsbordet och som tidigare har vunnit ett av de åtråvärda WSOP-armbanden är Max Steinberg. Han är i år rankad någonstans i mitten av slutspelsgänget